Even terug in de tijd: in 2015 wordt Curtiss boven de doopvont gehouden, als elektrisch dochtermerk voor Confederate Motorcycles. Na een hele serie conceptmotoren en prototypes – denk aan de Zeus 8 en de Hades – is Curtiss Motorcycles eindelijk klaar met z’n toepasselijk genaamde One, de eerste Curtiss-motor die ook effectief besteld kan worden… als je 100.000 euro op je rekening hebt staan.
Maar voor die waanzinnige zak centen haal je wel een unicum in huis. Wat heet: de productie van de One is beperkt tot 300 stuks. Uiterlijk deelt de One wel wat genen met de eerder gepresenteerde concepten, die dan weer leentjebuur speelden bij de V8-motoren van Glenn Curtiss uit het begin van de 20e eeuw. Kenmerkend is het langgerekte en lage silhouet, met een enorme kogelvormige batterij waar je op een verbrandingsmotor het blok zou verwachten. De balhoofdhoek is verstelbaar tussen de 27 en de 31 graden, en ook de voetsteunposities kan je in maar liefst 19 (!) configuraties afstellen. RaceTech staat in voor de horizontaal geplaatste schokdemper achter en de girder-vork vooraan, terwijl Beringer werd aangeschreven voor z’n Aerotec 4D-radiaalremmen met twee schijven aan één kant.
Prestaties
Curtiss gaat er prat op dat de elektromotor 110 pk en 200 Nm presteert, en droog – uiteraard – aan de haak 193 kg weegt. Maar er zou een software-update in de pijplijn zitten die het vermogen nagenoeg verdubbelt, tot 217 pk. Dat zijn cijfers waarmee je de gemiddelde hypernaked of superbike een rode blos op de al dan niet gekuipte wangen bezorgt. De axiale fluxmotor zelf wordt door de Britse firma Yasa gebouwd, dat op zijn beurt een dochteronderneming is van Mercedes-Benz. Pedigree en know-how in overvloed, met andere woorden.
Biaggi vestigt opnieuw snelheidsrecord elektrische motorfiets
Voor een volledige batterijlading moet je 2u40min laden (80 procent vol na 2 uur), en daarmee zing je het ofwel 195 km uit bij stadsgebruik. Of amper 110 km bij (snel)weggebruik. Da’s niet heel ver, als je het prijskaartje in beschouwing neemt.
Voorschot(je)
Zin gekregen om er eentje te reserveren? Dat kan, als je snel bent en over een goed gespijsde portefeuille beschikt: er worden zoals gezegd 300 Ones gebouwd, en de aanbetaling bedraagt een knettergekke 26.500 euro. Daar koop je de 2022 Ducati Panigale V4 voor, met nog genoeg budget over om wat te shoppen in het Performance-gamma, om je een idee te geven. Maar goed, een Curtiss kan tot in de details aangepast worden voor die bom duiten, en de kans dat je buurman er ook eentje heeft, is – eh – nihil. Eind 2022 gaan deze hyperexclusieve machines in productie, dus je hebt nog even tijd om over de details na te denken.